Lifestyle, Uluitor

Pledoarie pentru cauza sufletului meu

Dragii mei, azi va voi vorbi despre un lucru serios si importanta pentru mine- donarea de organe. Pentru Superblog, am fost rugati sa povestim despre o cauza umanitara sau nu, o cauza in care credem. Ei bine, problema donarii organelor este una destul de sensibila pentru mine.

Acum 4 ani, sora mea mai mica de doar 8 anisori a fost diagnosticata cu insuficienta renala acuta si dupa multe tratamente si investigatii, din pacate si-a pierdut un rinichi si a trebuit sa faca dializa. In general, tratamentul poate rezolva insuficienta renala acuta in cateva zile sau saptamani.
Dar la unele persoane, precum surioara mea, se produc alterari permanente a structurii rinichilor care conduc la insuficienta renala severa. Un mic procent din acestia vor fi nevoiti sa faca dializa in mod regulat sau transplant de rinichi.

Pana acum 1 an, sora mea micuta a trebuit sa faca dializa de 3 ori pe saptamana. Va dati seama ce chin pentru un mic copilas? Este o traumă mare psihică, fizică, sa mergi la două zile să depinzi de un aparat, durează patru ore şi îţi schimbă viaţa total.

Acum 1 an, sora mea a avut norocul de a gasi in sfarsit un donator care sa o ajute sa faca un transplant de rinichi si de atunci a scapat de dializa.

De aceea, donarea de organe este foarte importanta pentru mine, deoarece a schimbat viata surioarei mele. Poate va intrebati de ce nu au donat cei din familia ei?

Pentru ca din pacate dupa multe teste am vazut ca nu suntem compatibili si am asteptat cu sufletul la gura un donator compatibil.

De aceea, sustin din toata inima campania demarata de Ministerul Sanatatii Spune DA. Sustine donarea de organe!

Sunt statistici îngrijorătoare în ceea ce priveşte transplantul de organe în România. Tot mai puţini donatori sau rude ale unor bolnavi acceptă prelevarea de organe. De exemplu, în Oradea, aflată anii trecuţi în topul acestor operaţii, numărul donatorilor a scăzut de trei ori în 2017. Asta în condiţiile în care pe listele de transplant sunt peste patru mii de români care au nevoie de un rinichi, un ficat sau o inimă nouă.

Medicii gasesc, insa, foarte greu donatori. In ultimii 20 de ani, in tara noastra s-au facut aproximativ 1.000 de transplanturi. Prea putine fata de numarul mare de bolnavi aflati pe listele de asteptare.

8b44068fa0baa4a47e1abb0a1c9ccde1

Iar asta din cauza ca, desi avem echipe de medici foarte bine pregatite si capabile sa efectueze in conditii de maxima securitate astfel de interventii, putine familii sunt de acord sa doneze organele unor persoane dragi aflate in moarte cerebrala.
Pe de alta parte, in lipsa unui donator aflat in moarte cerebrala, un membru al familiei care ar vrea sa doneze unei fiinte dragi un rinichi, cum a fost cazul nostru pentru a-i salva viata, nu este intotdeauna compatibil sau starea de sanatate nu ii permite. In aceste conditii, prelevarea organelor de la pacientii aflati in moarte cerebrala si identificarea unei persoane compatibile aflata pe listele de asteptare este cea mai buna solutie.
Pentru asta, insa, este necesar ca populatia sa fie mai bine informata si sa aiba incredere in sistemul de transplant.

Eu inteleg si rudele celor aflati in moarte cerebrala, este greu sa constientizam si sa acceptam ca nu mai putem face nimic pentru a-l salva pe cel pe care-l iubim, dar avem insa posibilitatea de a face ca o parte din persoana draga noua sa supravietuiasca odata cu vietile salvate, prin persoanele care vor beneficia de organele donate si a caror singura sansa la viata este transplantul.
Stiu ca donarea este un subiect controversat, încă, în România. Suntem prea puțin informați despre ceea ce presupune, nu acceptăm din cauza convingerilor noastre religioase rigide, din teamă sau pur și simplu din egoism.

Nu avem justificări pertinente să refuzăm această procedură și această dovadă absolută de altruism și iubire umană. Este o decizie dureroasă, din acest motiv, poate, ar trebui să fie o decizie clarificată din timp cu noi înșine și chiar dezbătută în familie. Consimțământul nostru sau al familiei este esențial. Acest consimțământ trebuie să vină, în primul rând, din convingerea și asumarea noastră. Ni-l putem exprima oricând în timpul vieții sau prin testament.

Putem chiar să le dezvăluim celor apropiați această decizie a noastră pentru ca, atunci când va fi cazul, să nu fie apăsați de luarea acestei decizii în locul nostru și să-și asume o vină moral-inexistentă.

Din pacate, in tara noastra scade numarul de donatori de organe.

Tot mai mulţi români se înscriu pe listele de aşteptare pentru transplant în timp ce numărul donatorilor a început să scadă. În ultimii cinci ani, dezvoltarea chirurgiei de transplant din România a salvat viaţa a sute de oameni şi a făcut posibilă întocmirea unei baze de date cu pacienţi în stare critică, pentru care transplantul reprezintă ultima şansă.

Un transplant depinde de un întreg sistem care se bazează pe voluntariat, de la donatori şi până la asistentele şi medicii care fac aceste operaţii complicate fără să primească bani în plus.
În ultimii trei ani, cel puţin 400 de oameni au supravieţuit datorită curajului şi generozităţii semenilor. Peste o sută dintre ei au primit un ficat nou, alte trei sute, câte un rinichi.
De aceea, imi este tare draga si sustin campania Spune DA! Sustine donarea de organe!, o initiativa prin care se vrea să se informeze corect populaţia cu privire la beneficiile transplantului de organe.

Campania este si mai importanta deoarece este demarata de pacienti care au fost supusi unui transplant de organe.

Surioara mea mica este bine acum datorita transplantului, iar toata familia este fericita. Cat bine poate face un om daca accepta donarea de organe!

AVBS-CREDIT

„Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!”

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s